Followers

Thursday, January 31, 2013

Gelak Petang2 jom..

kalo ade pewangi camni memang termuntah cheqkaq!aduyai

ini bukan sebab cheqkaq diet rini..tp sebab nampak comel..hahahaha

CHEQKAQ : tak nak ketawa pon senyum pon takpe..hihi..gambar dari PEREKA CERITA..

2nd year Ohsem Anniversary Aku cuma seorang kulikutif !!! Give away

Cheqkaq nk join GA yang Remy buat ni..support Remy..Sebelom tu nak ucapkan Happy Anniversary untuk Remy..Tahun lepas tak dapat join sbb Cheqkaq pon baru je berbelog Oktober tahun lepas..

Jom kawan-kawan support Remy sbb Remy memang best dan oshem..memang tak kan menghampakan kekawan semua bab2 BW..sbb dia sgt rajin dan peramah..So siapa yang nk join..klik banner kat atas & boleh follow setiap arahan Remy..


Selamat Tinggal Nasi Lemak!


Buat pertama kali nye untuk selama beberapa bulan ni, pagi ni Cheqkaq berjaya untuk tidak makan NASI LEMAK!dan.......Nescaffe jugak..hehehehe..moga-moga perubahan ni akan kekal sampai bila-bila..Mungkin boleh makan, tapi kuantiti sedikit dan tak terlalu kerap..(Korang bayangkan hari-hari makan..memang kerap wooooo)

Cheqkaq tak tau knape suke sangat dengan nasi lemak..bau nye pon dah cukup utk cheqkaq dibuai mimpi indah..ecececceehhh...boleh lak cm tu ek..hahahaha..Tapi rase dah banyak bulan, habit cheqkaq adalah nasi lemak WAJIB setiap pagi..Cheqkaq jugak Nescaffe addicted..Setiap pagi WAJIB minum..petang lagi skali..malam pon sekali..hahahaha..tak malu ni nk cerita..tapi itu laa yang cheqkaq lalui..

HASIL NYA : berat cheqkaq memang naik mendadak..semalam timbang 67.5kg!!!berat tuuu...rase baru je timbang 65kg..Cheqkaq dh cube mcm2 produk, tapi nafsu makan tetap ade, walaupun kenyang..puase pon pernah..tapi masa berbuka melantak semaunya..sama gak kan..

So, harini..anda anda anda semua jadi SAKSI yer..Semalam Cheqkaq timbang 67.5kg tau..sila ingat angka ni..sebab mulai hari ni..Cheqkaq akan menggunakan produk HERBALIFE secara serius dan ada coach yang akan train cheqkaq makan smpai berjaya..INSHAAALLAH..

hehehe..tu je..nk citer..jadi saksi yer!janji ni!cau..Assalamualaikum..

CHEQKAQ : tabiat pemakanan yang tidak sihat akan menjerumuskan kita kepada KESAKITAN yang tidak mampu kita bayangkan..nk ubah mulai hari ni..doakan yerk!
Gambar ambil dari blog http://iedaherbs.blogspot.com


Wednesday, January 30, 2013

Wordless_Wednesday # Sempoiiinyer LELAKI


Betol tak adik-adik??hehehe..betol kan?like 1000x

Wordless_Wednesday # Solat Jemaah..


"Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawan sekolah. 
Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan. Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas.
Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong 'carry mark'. Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu.
Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter.
Tapi...
Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhira, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah..
Allahuakbar... Betapa Allah sangat sayangkan hambaNya.." ~ Heliza Helmi


Tuesday, January 29, 2013

2ND GA - KAIN PASANG


Cheqkaq nak join GA yang dianjurkan oleh KAK INTAN BERLIAN kita.. hari tu segmen pertama tak sempat join..rugi - rugi..Yang ni nak join mane tau ade "luck" dapat laa kain yang cantik ni..hehehe..

Untuk En Firdaus, lupe nak bagitau encik nampak begitu macho naik belina gondang!hehehe..pssst..nanti pilih cheqkaq tau!wakakaka..

Jom siapa2 nak join sbb syarat sangat simple n mudah..tarikh tutup 22 Februari 2013..Lambat lagi ni..sempat kalo nak join..:)

CHEQKAQ : Kak Intan sayaaaaannggggg....kain tu sesuai benor dengan kulit cheqkaq ni tau..koh koh koh!

Lamenyerrrrr Cuti! Rindu laaa....


Selamat pagi semua..sehat ke korang??rindu sangat nk berbelog & jalan-jalan ke rumah kawan2..Tp memang masa tak mengizinkan cheqkaq laa..25hb (Jumaat) cheqkaq half day, g amik handphone Mak Lang rosak kat Brightstar KL..pastu hari sabtu dan ahad ke rumah kakak ipar kat Bukit Jelutong..Mak mertua datang dari Kelantan..Semalam satu2 nya hari untuk mengemas rumah. Dan hari ni dah masuk kerja, terus update blog dan InnshaaAllah petang sikit Cheqkaq datang jengah ke rumah kawan2..

Firstly, nak ucap banyak2 mekasih untuk Farah sebab buat special review untuk Cheqkaq..memang selongkar habis tau farah...hahahaha..Ade sape yang tak bace ke?kalo nak bace klik SINI.
Memang terharu untuk newbie cam cheqkaq ni kan..Mekasih banyak2 yer..

Follower Cheqkaq pon dah bertambah ke 123 dah..Walaupun masih sikit kalo nak bandingkan dengan orang lain, tapi sungguh sangat2 mengujakan cheqkaq..Dunia blog ni lagi best dari dunia FB..123 kawan yang cheqkaq dapat kat sini memang semua kawan baru, takde satu pon kawan lama..Dan yang pasti semua nya best2 belaka...Harap persahabatan ni kekal sampai bila-bila yer...


Sempat snap dekat Brighstar.

Brighstar

Ibu mertua ku..hehehe

Yang ni g alamanda semalam dengan Mak Lang..

CHEQKAQ : Sekejap je dah hujung bulan kan..

Thursday, January 24, 2013

Sunah Rasulullah..Mampu ke kita ikut..?


Salam Maulidur Rasul buat semua kawan-kawan semua..Semoga hari ini kita perbanyakkan selawat ke atas junjungan nabi kita Muhammad S.A.W..Kita juga digalakkan untuk sentiasa memperingati sirah Baginda. Sejak dari semalam dah banyak rancangan sempena sambutan maulidur rasul ni. Pagi tadi sempat jugak dengar Tanyalah Ustaz di TV 9..Harini ustaz jemputan Ustaz Abu Hassan Din. 

Cheqkaq tak tengok sangat tapi dengar-dengar dari dapur sebab nak siap kan kerja rumah pagi-pagi. Antara yang menarik yang nak Cheqkaq kongsikan kat sini ialah ada satu pertanyaan penonton mengenai sifat Rasulullah semasa kecil.

Antaranya :

Yang Pertama :
 Rasulullah S.A.W semasa kecil waktu tu umur 3 tahun. Masa tu rumah Rasulullah berdepan dengan Kaabah. Dan Kaabah masa tu penuh dengan patung. Setiap kali Baginda keluar dari rumah, dia tidak akan sesekali memandang patung tersebut. Hanya tunduk pandang tanah jer..Subhanallah kawan-kawan, macamtu sekali pandangan Baginda dijaga..sedangkan kalau zaman kita ni..baby baru lahir je dah ada anak patung, teddy bear bagai sekeliling katil. Mampukah kita ikut yer?

Yang Kedua:
Rasulullah S.A.W semasa bayi, ditakdirkan Allah ibunya Aminah kekeringan susu. Aminah semasa itu sangat risau mencari ibu susu untuk anaknya sehinggalah dia bertemu dengan Rabiatul Adawiyah. Rabiatul Adawiyah laa yang menyusukan Baginda sehingga Baginda berumur 3 tahun. Realitinya pada hari ini , kalau ibu-ibu kering susu, mesti cari susu lembu (susu formula) kat kedai!Jadilah lembu tu ibu susuan anak kita, sebab tu anak kita tak boleh kawin dengan anak lembu!hahahahah (Ustaz buat lawak tadi). Tapi betull kn? kalo kering susu je mesti kita cari susu formula..boleh ke . mampu ke agaknya kita ikut Aminah ye ibu-ibu sekalian?

Yang ketiga :
Seperti yang kita tahu, Baginda berkahwin ramai. Tetapi yang dikahwini oleh Baginda ialah janda-janda kecuali seorang sahaja anak dara. Realiti sekarang, lelaki sibuk nk ikut Rasulullah kawin 4, tapi tengoklah dia kawin dengan siapa?dengan janda-janda kan?sedangkan kite, ister pertama umur 56, isteri kedua??16 tahun..huhu..kahwin semata-mata kerana nafsu..

Itu antara yang cheqkaq nk kongsi kan sebagai renungan kita bersama.. Kalau nak senaraikan banyak..tapi tu laa..memang kita tidak mampu ikut sunnah rasulullah, kalau kita tidak betol-betol mencintai beliau..tak boleh ikut yang besar, mulakan dengan yang kecil2 dulu..InnshaaAllah..

Pesanan untuk diri sendiri jugak
Salam Maulidur Rasul..

Tuesday, January 22, 2013

Makanan di Kelantan..

Assalamualaikum dan selamat petang buat semua..

Ade orang kelantan tak kat sini?Muja & Chic Na jer yang cheqkaq tau..yang lain maaf yer, cheqkaq tak berkenalan dengan lebih dekat lagi..T_T

Suami cheqkaq asal dari Kelantan..Area Telipot..dekat sangat ngn Bandar Kota Bharu..Makanan Kelantan ni unik sebenarnya..nampak cam tak cantik (uik..orang kelantan jangan marah), tapi bila makan sedap! Kalau pergi Pasar Besar Siti Khadijah Kelantan mesti korang teruja sebab macam-macam ade..

Cheqkaq sebenarnya dah lama tak balik Kelantan..Gambar-gambar yang Cheqkaq bagi ni pun dari kakak ipar cheqkaq yang baru balik 3 hari lepas..Jom tengok antara makanan - makanan di Kelantan yang dia sempat snap.




 Etok - Etok

Apa tu etok-etok? Etok-etok ni cam kudapan..ala..macam kuaci.. twistiest..pop corn..sebab dia boleh makan bila-bila masa je..tengah tengok tv, berkelah, tengok bola..Kalo dekat pasar, diorang letak dalam kertas berbentuk kon. Bentuk sebesar syiling lima puluh sen, isi putih dan di salai guna rempah ratus khas. Etok ni tak ada jual kat negeri lain tau..kat kelantan jer ade..Kalau nak tahu macamane rupe etok..ni ha..





Aneka Kuih Muih


Yang ni macam-macam gambar kuih digabungkan..Yang gambar atas tu ketupat dakap, pulut bakar dan pulut lepa. Yang kat bawah dia tu pon macam-macam ade..Ade akok, ubi gadong..erk??ape lagi tah..Banyak yang cheqkaq sendiri tak tahu name..hahaha..Semua empat keping RM2.00...hehehe..

Saje je bagi tengok kuih2 kelantan ni..kalo nak bercerita banyak sangat kuih pelik-pelik..bunga tanjung, tahi itik, akok, jala emas, macam-macam lagi la..tapi cheqkaq bukan orangnye kalo nk cerita pasal kuih2 ni..sebab cheqkaq tak tahu..tahu makan je..wakakakaka!


ok laa..tu je..babai!

CHEQKAQ : Memang best kalo balik kelantan..sebab boleh makan macam2..semua sedap!

Monday, January 21, 2013

MakCik oh MakCik!

Ade yang mengantok tak? Jom laaa kita layan jap video makcik berkaraoke tak hengatt ni..

video

Ade yang kenal tak ngn mak cik ni?huhu..sampai kan salam Cheqkaq pada dia kalo kenal laa..huhu..Sangat tak terkata laa..Semangat dia melebihi dari kata-kata..Tapi kalo marhaban macam Che Mid lagi ok kot..erkkk???mintak maaf laa kalo terasa..

CHEQKAQ : Entah kenapa, Cheqkaq pulak yang malu tengok video ni..hermm,,mintak maaf laa makcik..

1st Giveaway By Puterikasih.com

Assalamualaikum..

Harini Cheqkaq nak join segmen yang dianjurkan oleh puterikasih.com..Sebab nya..cheqkaq telah di tag oleh Mama Masszul..hehe..mekasih mama sebab tag cheqkaq..

1st Giveaway By Puterikasih.com ini dianjurkan oleh Puterikasih.com dan ditaja bersama oleh All About CraftDikbiAzie NamicoJosrevalution @JRNurul SyarafinaAzziamiza, ZuhanifKiosk Vitamin, Cik YayaKimmie Serembanmaya.com dan Kaspersky Malaysia

Cheqkaq nak tag kat sorang rakan..# Sabella Mohamad ..Sorry yer..sebab jadi mangsa tag Cheqkaq..hehe..Kawan-kawan yang lain kalo nk join sila kan..sebab hadiah nye lumayan gak sebab ramai sponsor..Ini GA pertama putri..so jom kita pakat support..menang tak menang kemudian kire..hehe

Tarikh Tutup 1st Giveaway By Puterikasih.com : 31 Januari 2013 ( tepat pukul 11.59 malam)




Penangan Masker Arang Kak Intan!


Selamat pagi isnin semua! Jangan tak tau arini Cheqkaq datang keje dengan muke yang gebus dan berseri2! Owwwww!!bergedikksss sekejap! hahahhaa...Semalam kan Ahad..so hari memanjakan muka dan merehatkan diri..tambah pulak adik gud boy semalam x buli umi sangat..

Semalam Cheqkaq pakai masker arang yang dibeli dari kak intan..Barang dh smpai hari selasa lagi..tapi ahad baru pakai..tunggu hari bersantai..Cheqkaq lumur-lumur kat muke..Sebenarnya, Cheqkaq tak pernah pakai masker yang camni..selalu pakai telur putih tak pon pakai masker yang topeng tu..yang ni kire first time laa ni..

Lumur-lumur-lumur-lumur~ haaaaaa...sedap sangat melumur kat muke, tak sedar smpai kening pon kena sekali! aduyai..mesti sakit time nak bukak karang! Tapi yang kelakar nya bertempiaran anak cheqkaq larik tengok muke umi!kalo Along dia cakap "kak Limah!!!!" hahahahhaa..ade ke kak limah muke itam ni..si adik memang xnak dekat..takot..hahaha..takperlaa,takde org kacau..


Tunggu lepas 20 min, cheqkaq kemot2 muke (ikut arahan kak intan)..pastu tarik slow2 dari bawah smpai atas..bab kening tu memang sakit la!cheqkaq basuh ngn air jer..kalo tak kang tercabut semua kening yang tak brape nk ade tu..hihi..

Ade ke mcm kak limah..mcm orang minyak adelaa..hahahaha

Eh eh..nak jugak ke en suami??hikhikhik


Hasilnye memang memuaskan ati Cheqkaq laa sebab bila bukak tu bole nampak whitehead yang kecik-kecik melekat..hasilnye boleh nampak laa ..best tau..cube la! kalo nak try bole terjah kat intan gondang kite!

Klik banner ni untuk tempahan yer..dia tengah amik order..


Siap buat testimoni lagi..hehehe..alahai akak ni..

CHEQKAQ : camane mood kawan2 rini?ok tak?ke monday bluesss




Saturday, January 19, 2013

Tak Habis-Habis Ke Susu Mak ni??

Sekadar Hiasan . Image dari Pa&Ma


Assalamualaikum..

Sedang beristirehat ke di pagi Sabtu..?Best nye kan..tambahan pulak cuaca harini sejuk jer..dah pukul 9.30 pagi pon matahari tak nampak lagi..

Cheqkaq nak cerita ni..Sebab tiba-tiba teringat kan pertanyaan Along dekat cheqkaq bila dia tengok adik dia asyik nak "menetek" je..Agaknya dia rasa pelik kot sebab dari lahir sampai laa adik dia dah umur setahun lebih adik dia masih lagi menyusu badan. Dia tanya Cheqkaq :
Tak habis-habis ke susu mak ni??Tak basi ke??
Tergelak aku dengar.. hahahahha...Yerlaa..nama pon budak kan..apa yang dia rasa pelik dia akan tanya direct..Cheqkaq pon spontan jer laa jawab..
Mane nk habis..Allah murahkan rezeki adik sentiasa ada susu..tak payah beli kat kedai..
Dah tentu dia garu kepala dengar jawapan Cheqkaq..hehe..
Allah buat ke??kenapa DIA tak buat untuk Along sekali??
Masa Along kecil, Cheqkaq tak ada rezeki nak susukan dia..dari dia lahir, dia tak nak susu badan sebab masa tu puting susu kecik dan dia pulak " malas" nak try dan mencuba..sudahnya memang dari kecil laa dia tak minum susu badan..kesian dia..Adik dia, Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya..Sampai sekarang dia masih menyusu lagi..Alhamdulillah..

Ok laa Cheqkaq ada terbaca dalam satu blog ni mengenai  kelebihan & fadhilat menyusukan anak :

  • Wanita yang memberikan susu kepada anaknya dari badannya (susu badan) akan mendapat satu pahala dari setiap titik susu yang diberikan.
  • Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2  1/2 tahun) dan beramal soleh tidak melanggar perintah Allah dan taat kepada suaminya,maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
  • Jika wanita memberikan susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberikan pahala satu tahun solat dan puasa.
  • Susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit, terutama selsema dan batuk, InshaaAllah..
  • Dengan memberikan susu ibu kepada anaknya,pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan fizikal dan jiwa anak.
  • Jika semalaman ibu tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T akan memberikan pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah..
Besarnya pahala yang Allah kurniakan untuk para ibu..Kalau nak baca lebih lanjut tekan SINI.

Wallahualam..



“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)




Friday, January 18, 2013

Ku Dambakan PelukanMu Ibu...

Assalamualaikum..

Harini dah telefon mak & ayah kat kampung ke??( Bagi yang duduk jauh)
Dah cium tangan mak & peluk mak ke pagini?? (Bagi yang duduk satu rumah)


Rindu pada mak kat kampung..Dah telefon mak, dia cakap dia sihat je..Tapi Cheqkaq tahu, mak sebenarnya tengah rungsing pasal adik cheqkaq yang masih duduk di wad..Bagi yang ketinggalan cerita Cheqkaq pasal adik yang tengah sakit, klik sini kalau nk tahu..


Cheqkaq rasa rindu laa kat mak..Entah bila ade rezeki dan kelapangan untuk balik jenguk mak..Beruntung siapa yang duduk sekali ataupun duduk dekat dengan mak..Hari-hari pon boleh balik jenguk..
Tersentuh tengok gambar seorang anak yatim di Palestin sebenarnya..Sedih tengok dia yang sangat rindukan pelukan ibunya yang telah terkorban..Sehingga sanggup melukis kartun seperti 'ibu' dan berbaring di sisi gambar tersebut..






Kita yang masih ada ibu di sisi ni macamana? Harap-harap sudi meluangkan masa untuk ibu masing-masing (peringatan untuk diri sendiri) selagi mereka masih ada...Hargai dan sayangi lah mereka..


CHEQKAQ : Bulan depan Inn Shaa Allah nak balik kampung jap..

Thursday, January 17, 2013

Hanif Idrus Giveaway 2013 Segmen


Jom laa kite join segmen Hanif Idrus..Cheqkaq pon baru je kenal..hehe..Tetiba lak rasa nak join bila tengok Cik Zaniff join..Syarat pon tak susah..jom jom join..:)

Tag : Cik Farah dan Mama maszull (hehehe...jom join!)


Layan Kartun Kelakar

Dari FB Pereka Cerita

Assalamualaikum semua..Harini Cheqkaq very da bizi..Tak sempat nk menjengah korang..petang baru ade masa nak update blog. Tu pon dengan cerita kartun ni haa..Layan jer laa yer..Kalo tak lawak pon, gelak jer la..Bace je "KAH KAH KAH " tu...hehehe..;p

CHEQKAQ : Dah nak balik keje, tapi keje masih bertambun macam baru masuk keje..uwaaaaa!

Wednesday, January 16, 2013

Tuesday, January 15, 2013

Segmen : Blog Makeover!


Rasa terpanggil pulak nak join segmen ni...sape yang panggil??ni haa..Teddy bear cute melambai2..


sape nak join sile klik pada En Teddy uang cute ni k..InShaa Allah beliau akan tunjuk jalan yang benar pada tuan dia..hehehe

Ini segmen ketiga kot cheqkaq join..Cheqkaq jarang join segmen sebab takde masa sangat..Tapi yang ni nk join sebab....

  • Nieza yang comel + baik hati + ramah mesra + cun + pemurah ++++++ (ikhlas ni..)
  • Cheqkaq kan newbie..blog pun cm hampeh sebab buat sendiri..So cheqkaq nak laa orang yang berpengalaman cam Nieza makeover blog Cheqkaq kasi cantik-cantik!
  • Cheqkaq suke blog Nieza, kaler lembut, tak serabut, kemas dan cute!
  • Cheqkaq nak banner gak dari Nieza..Cheqkaq tak pandai..hanya Nieza jer yang mampu buat yang TERBAIK untuk Cheqkaq ..please please please...(merayu pada yang sudi)

Nieza yang ayu dan chomel lagi suweeetttt...sudikah kiranya Nieza memilih Cheqkaq menjadi blog pilihan untuk dimakeover?haahahahahhaha....lalalalalla...tolong la pilih!;p
CHEQKAQ : Harap sangat terpilih..untuk ubah blog cheqkaq jadi lebih menarik..hehehehehhehehe



Ya Allah..Kurangkanlah Derita Penyakit Dia..

Selamat pagi semua..harap semua dah sarapan..Cheqkaq nak kongsi satu cerita sedih dan perlukan doa kawan-kawan semua..Cheqkaq ada seorang adik yang menderita penyakit Multiple Sclerosis. Penyakit ni adalah penyakit saraf yang boleh menjejaskan otak dan saraf tunjang. Ia mengakibatkan sistem imun tubuh memusnahkan beberapa tisu lemak. Kemusnahan tisu lemak boleh menyebabkan seseorang itu menjadi kelesuan, penglihatan kabur, rasa lemah pada kaki dan kebas, Masa dia berada di Sekolah Menengah dia selalu mengadu sakit belakang dan migrain yang sangat teruk. Beberapa tahun lepas, barulah dapat detect penyakit tu. Sekarang dia dah berumur 26 tahun..Dah berkahwin, dan sekarang tengah pregnant. Masih lagi menderita penyakit tu..
Sekarang dia ada kat hospital..sebab kelmarin dia pengsan. Dah lama dia tak pengsan cmni..Dulu selalu sangat. Kadang-kadang ingat kan dia tidur, rupenya pengsan. Tubuh dia sangat lemah dan selalu terjadi lumpuh sebelah badan. Mata pun selalu kabur dan kadang2 berdarah. Migrain tu dh selalu sangat bagi dia..Sebenarnya doktor tak bagi dia pregnant lagi memandangkan kesihatannya yang kurang stabil ni. Tapi dia ni jenis suka budak..tahun ni pon dah masuk tahun kedua perkahwinan dia..Dia cakap kalo tak bole mengandung lepas ni takpela, asalkan dia ade zuriat dan dapat rasa pengalaman menjadi seorang ibu walaupun hanya sekali.
Dia dah stop amik ubat sebab tak nak ade apa-apa kesan pada baby. So, sekarang keadaan dia semakin teruk. Yer la, kita yang sihat ni pon, bile time pregnant sgt la lemah..ini kan pulak dia yang berpenyakit.. Moga Allah selamatkan dan kurangkan penyakit adik cheqkaq dan anak nye..
Cheqkaq rasa sedih sebab tak boleh g melawat dia sebab dia ade kat terengganu. Hanya doa sahaja dapat cheqkaq titipkan buat dia dan anaknye. Harap kawan-kawan yang membaca sudi berdoa untuk dia jugak. Harini kena buat MRI test lagi sekali. Harap takde apa-apa effect pada baby.
ini laa adik cheqkaq..
CHEQKAQ : Jaa, harap cepat sembuh yer..

Monday, January 14, 2013

Tips Memakai Cincin Mengikut Islam

Nabi Muhammad S.A.W telh menasihati Saidina Ali, iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari manis dan jari kelingking (anak jari).Dan jangan memaki pada jari tengah dan jari telunjuk.

Nabi Muhammad S.A.W melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

So, sebab dh terbace artikel ni Cheqkaq nak kongsilah kan dengan kawan-kawan tak kira la lelaki ke pompuan..semoga lepas ni kita pakai dengan cara yang betul mengikut syariat Islam..kang sia-sia je kite dapat pulak kecelakaan daripada Allah S.W.T..Nabi pun pkai cincin tau..dan kalau kita paka  i cincin sebab nak ikut sunnah sudah tentu kita dapat pahala!

"cheqkaq : penah tengok orang pakai cincin sampai 5 jari tau.."



Ini laa Anak Saya..Tuan Muhammad Ammar Syahmi


Semalam dh cerita kenakalan dia kan..semalam tak sempat nak amik photo..arini meh tengok gelagat anak cheqkaq ni.. Budak kecik ni baru umur setahun 5 bulan yer..tapi perangai dah mengalahkan abang dia..huhu

Jangan tertipu dengan muke yang suci ini..hihihi

kecik-kecik dh pandai nak kuar rumah sesoran & nak manggakan umah lagi

pakai baju tido jap je ni..tak smpai 5 minit dh tak nak pakai sebab berpeluh

usaha dengan sedaya upaya untuk naik

yea!dah berjaya panjat..fuh!

bahaya ni..takut jatuh..kena sentiasa duk sebelah dia

bawang cheqkaq berguling-guling & bergolek2 di ruang tamu

agak sensored sikit..ni la kalo gayanya mandi dua-dua..sepah bilik air & siap baring lagi..adoi..

siap main sorok2..roti sentiasa ade kt tangan

kendi jadi mangsa..huhu

CHEQKAQ : kena banyak-banyak bersabar..tapi kelincahan dia buat cheqkaq sentiasa rindu walaupun ade depan mate..hehe

Main Kutu @ Simpan di Bank??




Pertama kalinye, Cheqkaq nak mintak maaf sebab tak dapat nak BW ke blog kawan-kawan..Semalam Cheqkaq memang bz sangat walaupun di hari minggu..malam baru laa lega sikit..Yer laa..Cheqkaq kan ade ngadu sikit pasal anak cheqkaq yang makin nakal..yang terlepas bace, dan nk tau ape jadi semalam klik SINI..

Takperlaa..InshaaAllah Cheqkaq datang merangkak-rangkak arini ke blog kekawan yer..heheehe..Sebelum tu nak cerita pasal KUTU..tau ke KUTU tu ape?bukan KUTU kepala tau..yang tu cam geli jerk..hehehe..ini KUTU duit..Pada sesiapa yang tak tau, kutu adalah caruman seseorang terhadap satu kumpulan. Pada akhir setiap bulan, salah seorang ahli akan mendapat jumlah caruman tersebut. Sebagai contoh, seorang bayar RM100 sebulan selama 10 bulan. Ahli kumpulan ade 10 orang. So, kat sini, setiap bulan akan ade ahli yang akan mendapat RM1000. Sepuluh ahli ini boleh memilih dan bertolak ansur bulan mana yang dia akan dapat RM1000 tu..kadang-kadang ade jugak yang buat undian untuk berlaku adil..Camtu laa kutu..Pernah main tak?Ade orang kata haram main kutu..sejauh mane kebenaran, cheqkaq pon tak pasti..

Cume apa yang Cheqkaq nak tanya dan ingin tahu kat sini, antara simpanan dengan kutu, mana yang korang lagi prefer..?Kutu pon macam simpanan jugak..tapi kena ade keprcayaan antara sesama kumpulan. Kalo boleh biarlah yang dikenali untuk mengelakkan penipuan ataupun ade ahli yang dah dapat dulu, kemudian hari hilang cmtu je..yer laa, tempoh yang lama macam-macam boleh jadi even dalam 10 bulan je pon..

Lagi satu yang best pasal KUTU, kita kadang-kadang boleh pilih bulan mane yang kita nak. So, ramai yang akan pilih bulan perayaan @ anak nak masuk sekolah..tak kurang gak ade yang pilih hujung tahun untuk melancong.. So, duit yang dapat sedebuk tu boleh guna untuk tambahan apa yang patut..

Bagi Cheqkaq sendiri, simpanan pon ok, cume kalo menyimpan, kena betol-betol disiplin..Contoh, 10% daripada gaji dh siap asingkan awal-awal dan simpan ke bank @ ASB yang susah nak amik. Kalo simpan dalam ATM, dh tentu time-time terdesak hujung bulan mesti korek gak kan..hehee..Atau kalo nk menyimpan betol-betol ambil la pelaburan ASB ke..so setiap bulan memang kita WAJIB bayar sejumlah caruman sehinggalah tempoh matang..

Herrmm..maaflaa Cheqkaq tulis panjang lak arini..So, korang pilih ape ye?KUTU ke SIMPANAN?

CHEQKAQ : ade gak main, InshaaAllah bulan lapan ni dapat la..hehehe..nk g jalan-jalan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
HAK MILIK KEKAL CHEQKAQ@cintaitupasti.blogspot.com