Followers

Friday, December 28, 2012

Oh Masa...Jangan laa Cemburukan Saya..

Salam hari Jumaat untuk semua..Harini cheqkaq nak menulis entry ringkas je kot..Ade yang cemburukan cheqkaq laa skang..sape???eumppphhh..MASA..


Memang betol laa..kalo time sibuk..24jam pon rase tak cukup..Kesibukan cheqkaq ni bermula dari semalam laa..Actually, anak buah en suami nak kawen esok..Tapi semua preparation last minute..tu yg kelam kabut camni..Kakak ipar dh mintak tolong Cheqkaq untuk buat gubahan hantaran..So semalam dh g nilai 3 beli barang2..semua 9 dulang..Harap2 sempat laa cheqkaq gubah..Semalam pon dh tido kol 2..harini keje..bermula petang nanti , Cheqkaq akan membizikan diri ye kawan2..jangan rindu tau..nanti bulu mate cheqkaq semua gugur gara2 kerinduan uollsss semua....waaaaaaaaa!bole ek camtu??perasan tak henggatat nyer..

K la..nak g dah..settle ape yg patut..ta ta..

Bilik Mak Lang jadi mangsa..sepah bilik Mak Lang..Tu haa..assistant sedia menunggu untuk mengacau ape yg patut..huhuhu

CHEQKAQ : Esok cheqkaq cuti dari melawat kawan2 ye..lenkali cheqkaq singgah tau..jangan tutup pintu..huhu

Thursday, December 27, 2012

ABC a.k.a Ais Kacang!


sumber : image carian google

Aisssss Kacaaaaang...Aissssss Kacaaaang, Aisss Aisss Kacang...
Bila Cuaca panas dan rasa dahaga
singgah digerai, ais kacang diminta
Susu dan jagung..kacang dan lengkung
ais gula berwarna
Campur semua
Enak Rasanya
kegemaran kita semua.......


Penah nyanyi lagu tu tak???rase nya mase darjah dua ke tiga..pelajaran muzik..hahahaha..dh lama tinggalkan sekolah..tibe2 rase teringat sebab fikiran ni duk bayang ABC laa..bestnyer makan time2 panas ni..harini kat tempat cheqkaq panas hingga ke petang..

CHEQKAQ : lepas keje ni kena berdesuuuuppp pekena ABC..hihihiihi

Wednesday, December 26, 2012

Peringatan untuk SEMUA..


sumber: Elena Husin (FB)

Pernah rase macam quote kat atas tak??Memang ade pon manusia macam ni..Dia buat orang takpe, tp kalo orang buat dia..haaaa...siap laa ko nyahhhhhh! hahahaha..sudah2 laa..insaf2 laa yer..bagi manusia yang berhati mcm ni..kena ingat la, kalo kite rasa tak suke sesuatu perkara tu, fikir laa balik, org lain suke ke???mesti laa tak kan..so..jgn sesekali buat org rase terhina, kalo diri sendiri tak nak kena hina..sape laa kite nak merendah2kan orang...sedangkan kite sendiri adalah serendah2 hamba di mataNYA..hanya DIA yang berkuasa atas tiap-tiap sesuatu..

CHEQKAQ : peringatan untuk diri sendiri gak..

Monday, December 24, 2012

Gara-gara Handphone Mak Lang!!


Semoga hari ni kawan-kawan semua lebih ceria dan bersemangat yer!(walaupun sebenarnya mcm letey & tak bermaya kan kan kan..)Cheqkaq pon kalo boleh nak bersemangat, tp tak boleh laa..sebab pagi2 lagi dh mengeluarkan tenaga yang banyak..huhu..

Harini bangun jer pagi (taik mate pon tak buang lagik) Mak Lang ajak g Berjaya Plaza..huh!tak plan pon ni..emergency sungguh terpakse amik cuti separuh hari..(potong gaji sebab cuti tahun dh habis..uwaaaa..)Mak Lang kate kena g jugak arini sebab takut tak sempat dh dia nak balik belajar 30hb ni..nak tak nak gagahkan diri gak laa..nak suh dia g sorang takut sesat lak..dia bukan biase area KL...Adik pon bangun awal, so terpaksa laa jugak bawak dia..huhuhu..

kenapa nak g Berjaya Plaza ek..??sebenarnya, Mak Lang baru beli handphone..alhamdulillah berkat jadi promoter hotlink sebulan, boleh laa angkat Blackberry satu..hehe..Tapi MALANGNYA nasib MAK LANG..dh seminggu pkai, baru prasan speaker cam problem..bila dengar lagu, macam pecah sound nyer..So, dia google location tuk Brighstar..kat Berjaya Plaza ade satu...kitorang pon bergerak laa dari umah dlm kol 8.40..
BB Mak Lang sebelom diserahkan...

ERL ke Bandar Tasik Selatan ~ amik Putra LRT BTS ke Hang Tuah ~ menapak dari Hang Tuah ke Berjaya Plaza..penat weyyy..jauh tu..(habis semua lemak cheqkaq pecah tau!)hahaha..

Dh masuk Berjaya Plaza, cari Brighstar nyer kedai..dah jumpe..urusan kat situ dlm setengah jam je..orang tu ckp kena baiki dulu, paling lama 2 minggu nanti dia call balik..dengan berat hati nya Mak Lang pon terpaksa melepaskan BB nye g untuk 2 minggu..huhu..dh settle urusan asal kitorang g isi perut dulu..pastu jimba-jimba kat time square..Meriah dengan pokok2 christmas..cantik..dua tiga menjak ni byk bace pasal kita org Islam tak bole ucap & raikan krismas..cheqkaq & Mak Lang teruja tgk lampu yg cantik & snowman yg cute..sempat laa snap gambar..snap snap snap!!hehehe..

Pastu memandangkan cheqkaq kena masuk opis balik, kena laa rushing balik...Rushing rushing rushing....tersalah turun tren lak..haisssshhh..nk trun dekat bandar tasik selatan, tapi turun salak selatan..aduyaiiii..penat la..tunggu lagi tren seterusnya 10 minit..Tapi Alhamdulillah..sempat gak smpai kat umah dalam pukul 1.40..sempat laa masuk kol 2.00..hehehe..bos takde takper....^_^
Itula kesah hagemaru cheqkaq arini..penat kan???lagi penat cheqkaq menulis ni haaaaaa....korang yang membace apetah lagi...hahahahahaha....Jom laa layan gambar yg cheqkaq snap snap tadi..

ececehhh..sempat lagi cheqkaq
adik dh mula tunjuk "bakat" laa tu

penat mak lang pegang adik
snowman lagi besar dari mak lang


serius penat...lenguh kaki2 ku
giliran mak lang lak dukung adik


ini yg betol...sighhhh..
tersalah stesen...bukan xtau, tp salah dengar..hahaha

CHEQKAQ : lagi dua minggu nk kena g lagi..penat laa..hermmmmm..mak lang g sorang2 bole??

Saturday, December 22, 2012

Tepung Jagung VS Tepung Kastad..

Apehal pulak cheqkaq buat title cengitu ek..nak ngaja masak ke..?bukanla..cheqkaq bukan pandai pon masak2 ni..

sebenarnye nak cite...arini cheqkaq buat cubaan berani mati wokeyy buat puding roti..gara2 teliur dgn resepi cik epal kite..resepi dh senang giler..tp yg x siuman nye cheqkaq ni ha.......duk kaluuiitttt sgt aihhh....resepi ckp tepung kastard..cheqkaq dgn tak bersalahnye pkai tepung jagung..umpphh umpphh umpphh....alahai cheqkaq..patutlaa x jadi..sob sob sob..

en suami tanye.."sayang..tak perasan ke gambar jagung kat plastik tu??"
cheqkaq cover malu sipu2 jawab.."ade ke jagung kt plastik??tak prasan lak bang.."

pukk..tepuk kepala sendiri..smpai ke malam mkn puding roti ni..xnk bazir..tp nk bgtau kisah benar sbenarnye..sedap gak puding roti cheqkaq wat ni..ngeeee...pujuk hati lara..

CHEQKAQ: pssssssttttt..cite benar ni..sbnarnye mmg cheqkaq xtau pn tepung ni lain2..hahaha..jgn bgtau en suami cheqkaq dehhh...

Wajah Kesayangan HaMba...


Hari ni Cheqkaq nak perkenalkan dua wajah kesayangan Cheqkaq...Dua putera ni anak-anak cheqkaq..
  • Tuan Muhammad Ammar Yusuf Bin Tuan Muhammad Zulfaisal (5 Tahun - 2007)
  • Tuan Muhammad Ammar Syahmi Bin Tuan Mohd Zulfaisal (1 tahun - 2011)
Dua permata hati ni laa penyejuk hati cheqkaq..Umi doakan anak-anak umi menjadi anak yang soleh..Yang sentiasa mendoakan umi dan abi apabila umi dan abi sudah tiada nanti..







CHEQKAQ : Tetiba rasa cam tak percaya lak dh ada dua orang anak..bile laa nk dapat rezeki   "gal" lak ni..plan plan plan..:)

Friday, December 21, 2012

Petua Mendapat Anak Yang SOleh..



Salam Jumaat untuk semua..semoga semua sihat-sihat belaka..Bersyukurlah dengan segala nikmat yang Allah kurniakan untuk kita semua...Sesungguhnya Allah sentiasa bersama-sama hambaNYA, hanya kita yang sering tersasar dan melupakanNya..

Cheqkaq nak share sesuatu yang cheqkaq baca dari fb Ustaz Don Daniyal..Untuk tatapan dan amalan semua ibu / bapa / bakal ibu / bakal bapa..Ini juga adalah peringatan untuk diri cheqkaq sendiri untuk melahirkan anak-anak yang soleh..Anak-anak yang soleh adalah harta yang paling berharga untuk setiap insan..

Doa Memohon Mendapat Anak Yang Soleh -Majalah al-Ustaz isu 09

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. - Furqan ayat 74

CHEQKAQ : Anak soleh impian semua ibu bapa..sejuk perut ibu mengandung...

Thursday, December 20, 2012

Kecik-kecik dah hisap rokok!


Selamat petang semua..petang-petang camni, kite layan citer cheqkaq nak??hahaha..mesti lagi ngantuk kan..alaaa..jap jer..bukan panjang berjela pongggg...:)

Meh nak citer..eh..sila baca dulu tajuk kat atas, kang tak tau laa ape bende yang cheqkaq nak citer..okey..dh bace??haaa...sape laa kecik-kecik dah pandai merokok tu yer??huhu..tak lain tak bukan anak cheqkaq yang pertama (Along)..Sesungguhnya, kenyataan ni bukan untuk dibanggakan, sebenarnya amat memalukan..walaupun pahit terpaksa ku telan jua...tengok laa gambar kalo tak percaya!

Along

Si bedebah yang mengajak




Sikalang lu olang sulah pecaya sama saya kaaaaa....???

Haissssshhhhhhhhhhhhhhhh...tak mo tak mo tak mo..Gambar ni hanya mencetuskan kontroversi semata-mata..Memang betol tu anak cheqkaq..tapi situasi yang sebenar tidak seperti yang digambarkan..hehehe

Saje keluarkan gambar lama..tadi tgk gambar lama2, tetibe tertengok yg ni..mcm tak senonoh kn..tpi bila tgk balik cm kelakar,,hehe..Ni gambar sekitar 2008-2009 cmtu..ingat2 lupe.Mase ni Along pon baru umur setahun lebih...Cheqkaq tengah bekerja mase aktiviti yang tidak bermoral ini berlangsung..huhuhu..Hari tu, Cheqkaq tak antar anak umah baby sitter sbb ade anak2 buah yang sukarelahati nak tolong jage..sekali..diorang betol2 "menjagaiiiinyerrrr" anak aku!!hahaha..diorang ni berlakon jer..buat aksi yang tidak bermoral..anak cheqkaq jadi pelakon cilik..takde kerje budak2 ni..duit bersepah wat main jer..

Bila kitorang tengok balik gambar ni skang cm nak tergelak jer..hampehhh nyer budak2!

CHEQKAQ : Jangan sesekali tiru aksi ini di rumah wokkeyyyy!


Wednesday, December 19, 2012

EXCITED NAK SKOLAH!

Untuk kawan-kawan yang dh ade anak mesti dapat merasai nyer skang...rasa ape??hehe..ni ha..ank cheqkaq (Along) tahun depan dh umur 6 tahun..biase laa dh masuk tahun baru mula la mak bapak sebok carik peralatan sekolah semua..Cheqkaq pon termasuk laa..sebokk mencarik peralatan sekolah..Tapi anak belom masuk darjah satu, masih pra sekolah..so tak byk yg nk kena carik..alat tulis, kasut skolah, stoking & beg skolah je..uniform dh disediakan..

Perangai budak2..macam kite dulu2 jugak..setiap kali dapat mende baru..mesti nk bawak tempat tido..kalo boleh nak dakap skali..punyer laa tak sabar2 kan..hehehe...
Cheqkaq smpai ke tua pon perangai camtu..(patutlaa anak aku pon same) hahahahaha..

kasut skolah dh sempat sorok..kalo tak mesti dh tercongok kat tepi kepala dia..haishhh

CHEQKAQ : Teringat zaman kanak2 dulu..kasut yang dh di kiwi pon letak kat tepi time tido

Tuesday, December 18, 2012

Header Baru Cheqkaq

Meh nak citer..dari semalam Cheqkaq sebok buat header sendiri..Mesti ade yang sedar kot sejak dua menjak ni cheqkaq asyik tukar header..Sebenarnye ade citer sedey nk kasik story sikit..

Nak tau tak? Nak tau tak???**WAJIB ANGGUK KEPALA MASING2**
Cheqkaq sebenarnye kena warning ngn CCI sebab amik kartun diorang utk dijadikan header tanpa kebenaran..huhuhu..memang salah Cheqkaq laa sebab suke2 hati jer amik & jadikan header sendiri kan..sebenarnya cheqkaq ni mmg org baru sngat berjinak2 dengan dunia blogger ni..memang serius tak tahu tak boleh amik kartun tu..(rase cam budak bangang pon ade.)

Lepas kena warning tu cheqkaq memang mintak maaf sesangat kat dia..hurmmm..terus cheqkaq buang header cheqkaq dulu..skang walaupun susah payah (susahlaa sbb baru blajar) cheqkaq gagahkan jugak wat banner baru..

Tadaaaaa...okey tak?sila bagi komen laju2 kalo tak okey..(tapi wlau tak okey ponggg...cheqkaq malassss sgt dh nk tukar dlm mase terdekat ni..mkn mase beb!)



So..Cheqkaq harap sangat kawan2 baru, blogger2 lame dan pro boleh tegur ape yg tak kena.. komen jelaa ape2 psl blog cheqkaq ni..serabut ke..simple sgt ke..berat ke..cantik dan kiut ke (ehhhh..ade ke??haha)
Sekian laa citer sedey yg telah seminggu ku pendamkan..huhuhu

CHEQKAQ : Jangan sesekali cube amik harta mende org tau!cheqkaq dh "mencuri"!!huwaaaa...

Monday, December 17, 2012

Blogger Paling Santai 2012: Cenderahati Pertama Santai Leeza

Untuk makluman semua..cheqkaq first time join segmen..lagipun cheqkaq memang blogger baru..baru nak berjinak-jinak laa katekan..Tadi BW ke blog Remy Hazza, dia join segmen ni utk Leeza..semua ni kawan-kawan baru cheqkaq..Tapi rase terpanggil lak untuk join..Ok..untuk Leeza, Cheqkaq buat segmen ni khaas untuk Leeza tau..Salam Perkenalan Yer!ehehehehe..

Untuk kawan2 yang lain pon boleh join..senang jer kot syarat2 dia..(^_^)


Cheqkaq : Jom pakat join ramai2..Kalo kalah tak rugi ape2 pon..sekejap je pon wat entry ni..(^_^)

UNTUNGNYERRR MaK LaNg DAPAT JUMPE HaRiMaU MaLaYa..

Selamat Pagi Isnin buat semua..ehehehe..dh berapa hari cheqkaq menyepikan diri..Mak dah balik, hidup dh semakin bz laa sikit..dah terbiase seminggu ni mak menolong di rumah kan..kekekeke...
Ingat lagi pasal Mak Lang (adik cheqkaq yg kerja part time kat LCCT) ?? Cheqkaq pernah tulis pasal dia sblom ni, bagi yg follow citer cheqkaq dari awal laa..Mak Lang berjaya mengekalkan kerjayanya sebagai promoter HOTLINK walaupun pada awl nye nampak sedikit goyah pendiriannya nak kekal..ececececeh...
Nak dipendekkan cerita, Mak Lang memang boleh dikire bertuah laa sebab dpt berjumpe pasukan kebanggaan rakyat Malaysia semua iaitu HARIMAU MALAYA masa ketibaan Harimau Malaya dari Thailand pada Jumaat lepas. Disebab kan Mak Lang kerja kat LCCT tu jadi memang berkesempatan sangat la..ditambah lak tak de crowd sangat sebab yang boleh masuk situ hanya orangyang  ade pas masuk jer..Sampaikan Cheqkaq pon teruja gak tau! tu yang tulis pasal Mak Lang ni..hahahahahhaha..Mula-mula Mak Lang cerite memang tak percaye!(siap lempang 11kali pipi kanan kiri..takut mimpi) Tapi dh tengok gambar...mak aiii..lagi tak percaya! Biar betol!!a'aa...tapi ni betol2 punyer..dia ade snap ngn 11 pemain..cheqkaq sangat jelessss wokeyyyy!!RAJAGOPAL takde gambar..Mak Lang kate sebab dia tak minat..hihi..
Ok laa..tulisan kali ni semuaaaaaa untuk semua peminat HARIMAU MALAYA..layan laa gambar2 ni..ikhlas dari MAK LANG... (^_^)
Yea!!kredit untuk Mak Lang!!










CHEQKAQ : Sampai ke hari ni masih lg tak percaye..haissshhh..bertuah nye Mak Lang!Bertambah lebar laa senyum Mak Lang kali ni!

Thursday, December 13, 2012

MAK DaH NAK BALIK KAMPUNG DAH!

Selamat pagi semua..sedey laa pagi ni sebab mak bagtau dia dh nak balik kampung dh arini..sob sob sob..Untuk pengetahuan semua..mak Cheqkaq dh duduk kat sini hampir dua minggu gara2 baby sitter amik cuti lama sangat ritu, cheqkaq pon panggil laa mak mintak tolong datang jaga anak cheqkaq..

Manja ke cheqkaq??ehh...tak laa..sebab rase selesa mak ade kat umah dua minggu ni, tetiba mak dah nak balik..sedey laa jugak..takperlaa...mak pon ade en suami (ayah cheqkaq) jugak yang nak dijaga kat kampung tu haa...hehhehe..

Esok dh kembali sunyi laa rumah..tinggal Mak Lang jer & Pak Teh..

Mak & along..

Mak Lang & mak..adik nampak sebelah je..hehe

CHEQKAQ : jgn lupe sokong harimau malaya malam ni ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
HAK MILIK KEKAL CHEQKAQ@cintaitupasti.blogspot.com