Followers

Friday, March 22, 2013

Segmen: Featured Me on Bubbly?


Bloggies... may I catch your attention? ^_^... Segmen ni inspired by Kak Mia Liana sebab... saya gunakan coding HTML sahaja untuk uols join...macam Kak Mia buat... supaya mudah dan senang dan cepat... 

Segmen: Featured Me on Bubbly? adalah 1 segmen di mana ianya merupakan 1 lagi segmen untuk semua blogger blogwalking, follow dan berkenalan sesama kita... Bukan untuk saya sahaja...tapi untuk semua juga... Get to know each other giteww... Jujur ek? Dah join kena blogwalking ke blog peserta2 lain... Hopefully, dapatlah support dan sambutan dari uols... 

Segmen ini bermula dari 5.00 petang 16 Mac 2013 sehingga 5.00 petang 23 Mac 2013. 

Syarat2?
  1. Follow blog Farah's Bubblynotes, Add to Circle Google +Farah Waheda Wahid.
  2. Buat entri bertajuk Segmen: Featured Me on Bubbly?
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste-kan ke dalam ruangan HTML dan publish. Untuk copy sila highlight semua coding, tekan Ctrl + C serentak dan paste ke ruangan HTML anda yer? 
  4. Tinggalkan URL uols dalam kotak komen di bawah. 

Pemilihan Pemenang Segmen:
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang akan menjadi Featured Blogger di Bubblynotes di dalam entri yang akan di-up-kan pada hari Isnin dan Jumaat setiap minggu. 
Jom join? ^_^... I wanna get to know uols better... 

Saturday, March 16, 2013

Herbalife Distributor - Testimoni Herbalife


Selamat pagi..Lama tak update blog kan..Mekasih buat rakan-rakan yang sudi singgah & komen blog cheqkaq..Cheqkaq bz sikit..sebab sudah mula melibatkan diri dengan Herbalife secara part time..lg pon stok dah sampai..so kena buat banyak promosi..




Cheqkaq teruja untuk buat HERBALIFE bila dapat result bagus setelah sebulan lebih cheqkaq consume..Alhamdulillah..berat dah turun hampir 7kg..sekejap je kan?Alhamdulillah sangat2..En suami lak consume untuk tambah berat, dh naik dekat 4kg..Badan pon takde sekeping cam dulu lagi..Anak -ank pon minum..cuma along x suke sangat..Adik memang suke shake..Dia pon dh takde demam & selsema lagi..kalo dulu sebulan sekali mesti ade..Tambah pulak duduk umah pengasuh yang ramai budak-budak lain..sorang selsema terus yang lain jangkit..

Cheqkaq..hehehe..dh kecik sikit..Alhamdulillah

Sebelah kiri tu selepas, sebelah kanan sebelom..dah naik sikit..part dada & perut..:)


Adik yang suke shake

So pada sapa2 nak consume Herbalife, bole call cheqkaq atau email je..mariazul127@gmail.com..Jangan risau, Herbalife sesuai untuk semua peringkat umur..bukan yang tua je, baby pon boleh..bukan yang nk turun berat jer, nak naik berat pon bole..

Wednesday, March 13, 2013

Nasihat Dari Tun Dr Mahathir

Assalamualaikum semua..selamat pagi..Tadi terbaca ni dlam facebook.Jom kongsi sebab cheqkaq tahu sini ramai gak yang buat bisnes kan..termasuk cheqkaq..:)

Nasihat Tun Dr Mahathir kepada para usahawan melayu..



1.Melayu perlu belajar dari bawah.
Bangsa Melayu perlu belajar dari bawah sebelum masuk dunia perniagaan.BUkan sekadar ada wang dan membuka bisnes,namun perlu belajar dengan bekerja dalam bidang tertentu dan memahami selok belok dunia perniagaan .Contohnya jika mahu mmebuka retsoran,bekerja dan melihat situasi dunia perniagaan restoran dari pekerja mmebuat air,tukang masak,pelayan dan sebagainya.Pengalaman dan kemahiran akan membantu kita bila membuka perniagaan.

2.Modal efektif.
Melayu yang mahu berniaga perlu mempunyai modal efektif dan relevan.Contohnya jika mahu membuka bisnes bernilai RM100,000 perlu ada wang tunai RM300,000.RM100,000 untuk bisnes,bakinya untuk pengurusan dan modal menghadapi pelbagai masalah dalam perniagaan.Adalah salah hanya mempunyai RM100,000 jika mahu mmebuka bisnes bernilai RM100,000.

3.Berusaha bersungguh-sungguh.
Melayu perlu berusaha bersunguh-sungguh tanpa jemu.Usaha berterusan sama ada dalam promosi,pemasaran,produk dan sebagainya.Tanpa usaha keras,kejayaan tidak akan datang.

4.Bersabar dalam tempoh lama.
Melayu perlu belajar bersabar kerna bisnes perlukan masa panjang.Dr Mahathir berkata "Saya buka kedai roti dah 5 tahun tapi belum nampak untung...".Perniagaan perlukan masa panjang untuk berjaya,bukan sekelip mata.

5.Mengenai jenis perniagaan.
Melayu perlu mengenali jenis perniagaan dengan baik.Jika buka restoran ,tahu apa jenis masakan,cara promosi,cara menambahkan pelanggan dan sebagainya.

6.Rajin meninjau bisnes.
Melayu perlu rajin keluar dari pejabat dan meninjau dunia perniagaan sama ada produk,pekerja dan segalanya.Sikap Melayu yang hanya terperap dalam pejabat akan menyebabkan kegagalan.

7.Manfaatkan teknologi.
Melayu perlu manfaatkan segala teknologi seperti peralatan mesin moden,internet dan sebagainya.Ini akan membantu melahirkan produk berkualiti dan berjaya dalam pasaran.

8.Sentiasa tambahkan aset.
Melayu perlu sentiasa tambahkan aset seperti pembelian tanah,rumah kedai,emas dan sebagainya kerna harganya akan meningkat.Beliau mengatakan tanah di KL dibeli oleh Pavilion dengan harga RM7000 satu kaki.

9.Belajar dengan bangsa lain.
Melayu perlu belajar dengan bangsa lain.Jika di Malaysia Cina berjaya dalam bisnes,Melayu perlu belajar dengan mereka.Belajar dengan manusia berjaya akan membantu kita berjaya seperti mereka.

10.Ikhlas dalam perniagaan.
Melayu perlu ikhlas menjalankan bisnes,bukan hanya mencari kekayaan namun memanfaatkan kekayaan untuk kebaikan.

11.Menolak mitos.
Ramai Melayu menganggap Cina berjaya kerna menipu sedangkan ia mitos.Hakikatnya Cina berjaya kerna usaha keras dan gigih.Mereka datang ke Tanah Melayu tiada apa-apa dan kini menguasai ekonomi negara.
Beliau menyindir "Kalau ada yang anggap Cina kaya sebab menipu,buatlah!"

12.Mengamalkan peribadi mulia.
Usahawan Melayu perlu mengamalkan sikap positif dalam kehidupan seperti rajin,amanah,tidak menipu dan sebagainya.Setiap amalan baik perlu diterapkan jika mahu berjaya.Manusia yang menipu dan tidak amanah ,kejayaan bersifat sementara dan tidak kekal.

13.Menjauhkan sifat keji.
Melayu perlu menjauhkan sifat keji seperti suka berbohong,mungkir janji,tidak amanah,menjual harga terlampau tinggi,hasad dengki,menjatuhkan bisnes org lain dan sebagainya.Sikap keji adalah punca kebanyakan usahawan Melayu gagal dalam bisnes.

14.Jangan terlalu bergantung dengan tender kerajaan.
Melayu tidak boleh bergantung dengan tender kerajaan kerna kuota terhad dan jumlah usahawan yang ramai.Melayu sepatutnya mempunyai produk yang boleh berjaya di pasaran sama ada dalam dan luar negara.

15.Mempunyai network.
Melayu perlu mempunyai network agar saling bantu membantu sesama bangsa.Amalan ini telah diterapkan bangsa Cina dan mereka berjaya...

16.Membayar hutang dengan baik.
Melayu perlu membayar hutang dengan baik dan menguruskan perniagaan dengan betul.Hutang wajib dibayar walaupun satu sen.Ramai Melayu mengabaikan hutang dan ini menyusahkan pihak yang memberi pinjaman.Mereka yang tidak membayar hutang bukan sahaja menyusahkan dirinya sendiri,namun menyusahkan pihak lain.


"Jangan jadi puak kecil..tunggu di luar bandar.Apakah maknanya Tanah Melayu jika tak kuasai"

Nasihat beliau amat mendalam....
 

Nasihat yang sangat berguna dan perlu diambil iktibar oleh semua usahawan melayu...Semoga bermanfaat untuk semua.."SAYA SAYANG TUN DR MAHATHIR" 

Monday, March 11, 2013

Lawak- Surat dari SuLu


Cheqkaq selalu post surat budak2 kan..kadang diaorang ni jujur sangat..jom laa petang2 camni kalo adeyg mengantuk, kita cerahkn mata semua dengan surat ni..hihihi..LAYAN~


Friday, March 8, 2013

Segmen Kenali Saya Purple Sweetyzhanieyz83


Assalamualaikum semua..Cheqkaq nk support segmen rakan blogger Cik Akak aka Nao Mei ..Kalo ada yang nak join, sila klik banner comel kat atas tu yer..Jom pakat2 join supaya lebih meriah..kalah menang blakang kira..:)

Jom terjah!

Selamat Hari Wanita


sumber : cikgudahlia

Assalamualaikum semua..Harini hari wanita kan?Selamat Hari Wanita untuk semua readers blog cheqkaq terutama WANITA!

Wanita jer tau..pondan tak termasuk yer..hehehe..Bangga kan jadi wanita..Selalu orang cakap 
"Disebalik kejayaan seorang lelaki, berdirinya seorang wanita!"
Dari dalam rahim wanita yang bergelar ibu, membesar dengan titisan susuan wanita yang bergelar umi, dibelai, dimanja, dijaga dengan penuh kasih sayang oleh insan yang bergelar WANITA..
Bagi lelaki pula..dh kawin pon nanti dengan WANITA juga..Wanita merupakan pendukung segala kehidupan dan kejayaan kita pada hari ini..

Yea!Bangga jadi WANITA!

Untuk semua wanita..cheqkaq tuju lagu ni yer.. WANITA dari SITI NURHALIZA..layan.........

WANITA

 Aku wanita punya hati nurani
Yang tak dapat dibohongi
Panila cinta tlah membutakan mata
Dan membuat tuli telinga

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

Cintaku ini anugerah terindah
Dari yang Maha Kuasa
Cintaku padamu tak pernah berubah
Meskipun kita berbeza

Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

(Korus)
Aku wanita aku kaum hawa
Yang memang rapuh hatinya
Aku wanita aku punya cinta
Selayaknya manusia


Apakah salah jika aku menyinta
Apakah salah jika engkau ternyata
Pilihan hati
Belahan jiwaku ini

video



Thursday, March 7, 2013

Monday, March 4, 2013

Budak kecik deting!


Assalamualaikum semua..Semalam Cheqkaq, suami, anak-anak & keluarga abang ipar pakat2 g Eskpo Buku ISlam Putrajaya..Semalam kan last..saje je pergi..abg ipar ajak, sebab dia tengok abang upload buku beli untuk along kat facebook..

Kitaorang g pon dh tengahari..semalam kan last day..lepas g kat ekspo, melepak jap kat padang rumput ni..anak-anak suke laa..Jom layan gambar kat bawah..dh macam orang besar dating lak..hihihi..




"Selamat tinggal, sayang..." ahakkkss :p


tengok ape tu??

"Apa masalah awak ni?" alamak..dh cam gangster lak ank cheqkaq..

Sini bole??nk baca sini laa

Banyak2 buku, buku tu je along kasi dia main..sebab dia gemar koyak buku

Haissshh..adik..rambut dh bersepah dh umi nengok!

Gelagat anak-anak..Yang baju putih tu anak buah..

Saturday, March 2, 2013

Buku Untuk Along


Semalam en suami ada kerja sikit kat Putrajaya..Dia singgah dekat Ekspo Buku Islam dekat precint 3, Putrajaya. Dia cakap banyak jugak buku-buku agama kat sana..peminta-peminat novel pon jangan sedih, sebab banyak jugak novel yang dijual..Yang pasti, semua buku kebanyakan ada diskaun..

So, siapa yang "ulat buku" boleh g sana yer..sampai 4 Mac je..


En suami ada belikan buku untuk along..sebab along dah banyak kali jugak mintak cheqkaq @ suami cerita pasal nabi..So abang belikan dia cerita 25 Rasul Pembawa Rahmat.. lepas ni bole bercerita dengan dia..Adik cam biasa, akan jadi "pendengar setia"..hehehe


K laa..tu je..Assalamualaikum..

Friday, March 1, 2013

HADIAH PERTAMA

Apa khabar semua??harap sihat2 laa yer..lama tak update blog, apatah lagi BW..Harap2 takde yang kecik ati dan tunggu kedatangan cheqkaq (cewah..perasan..haha)..

Cheqkaq dapt hadiah ni hari Khamis kot..Cheqkaq join Giveaway Giveaway oleh Bro Haniff Idruss..Sungguh beruntung tau..sebab cheqkaq antara yang mendapat komen terbanyak, so cheqkaq terpilih!yea!hehee..Alhamdulillah..mekasih pada Bro Haniff 


Comel bangat key chain nya....huhu..terharu..mekasih yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
HAK MILIK KEKAL CHEQKAQ@cintaitupasti.blogspot.com