Followers

Tuesday, December 17, 2013

Bermulanya Pemeriksaan Dua Kali Sebulan Kehamilan..

Bismillah.

Tolong la percaya ini bukan perut saya..hehehe..


Pagi tadi bergegas bersiap untuk check up kehamilan. Mulai minggu ini, check up dah masuk dua kali sebulan. Kesian dengan En Suami sebab kena hantar saya ke klinik lebih kerap dari biasa.

Alhamdulillah..Baby ok, saya pun ok..takde masalah. Kenaikan berat pun tak banyak sangat seperti kandungan yang lepas-lepas. Bulan ni naik 0.5kg je..Alhamdulillah..Mungkin disebabkan pengambilan shake sebagai breakfast dan pemakanan sunnah yang lain. (Pati delima, minyak zaitun, kurma, madu, kismis dan susu kambing.) Harapan di hati kecil ini cuma lah bayi di dalam kandungan sihat sepanjang kehamilan dan selepas bersalin nanti.

Next check up 31 Disember 2013. Nak kena minum air gula pulak. Pelik betul sekarang. Ada masalah atau tidak, mesti kena minum air gula dua kali sepanjang kehamilan. Sebelum ni, dua -dua anak tak pernah pun kena minum air gula walaupun berat mencecah 4kg sebulan. (tak dapat nak lupakan kegemukan dulu..huhu). Bagi yang tak pernah minum air gula, rasanya sangat lah manis!Kalau termuntah semasa minum, kena ulang hari lain. Sebelum tu, kena berpuasa daripada pukul 10 malam, malam sebelumnya lagi. Hari pemeriksaan pula kena minum air gula sebanyak dua kali selang dua jam. Allah je lah tau azabnye minum air tu. Sebab manis nye tu melampau!dah nama pun air gula kan..Paling ditakuti jugak, kena ambil ujian darah sekali..Tapi bagi ibu mengandung, jarum-jarum ni dah terbiasa dah. Kalau rasa takut, palingkan sekejap ke arah lain semasa darah diambil! Kang tak pasal-pasal pitam pulak!Demi kesihatan bayi, ikut je lah prosedur ni ye.

Ok, sambung lagi ye nanti. Panjang pula celoteh Cheq Kaq kali ni..

http://herbalifeisgood.blogspot.com/2013/10/mengandung-dan-herbalife.html


8 comments:

Kakzakie said...

Itulah CK dulu masa zaman kakak mengandung memang tak ada minum-minum air gula tapi sekarang dah jadi procedure sebab makanan di M'sia sekarang banyak yg mengundang ke arah boleh kena diabetic.

intanfirdaus247 said...

semoga yaya dan kandungan baik baik sahaja ya..miss u yaya..take care hkeg

BUNDA a.k.a KN said...

owh! CK tengah hamil yer...semoga CK dan kandungan sehat2 selalu...

semoga kita berjumpa lagi...

❤Kamsiah❤ said...

pertama kali dtg sini..salam kenal tuan rumah

Deqla Manjew said...

take care yer.. moga ibu dan baby sihat2 hendaknya.. =)

Chic Na said...

tahniah chek kaq.. take care ya..

QasehnyaRania said...

oo. akak pregnant ye. tahniah kak
jaga diri ye :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
HAK MILIK KEKAL CHEQKAQ@cintaitupasti.blogspot.com