Followers

Friday, September 12, 2014

Jalan-Jalan Bajet : Paya Indah Wetland Dengkil

 
11 September 2014:

Harini saya amik cuti separuh hari. Kebetulan semalam En Hubby cuti, harini dah kerja, tapi dia kerja pukul 6 petang. Disebabkan weekend ni dia tak dapat balik, so gigihlah kami berdua plan nak bawa anak-anak berjalan ke mana arini. Along pun cuti sekolah, sebab UPSR tengah berlangsung kan. Tapi sekolah agama petang macam biasa. So kitorang decide nak pergi tempat yang dekat-dekat je sebab masa pun terhad. Google2..sudahnya En Hubby kata, "Kita g Paya Indah Wetland je lah!Nampak macam best..Lagipun Angah kan suka tengok buaya.." So saya pun setuju aje!
Berdasarkan info google, pukul 10, bagi makan hippo, pukul 11 time buaya pula yang makan, so kitorang siap cepat2 sebab nak kejar masa tu..Sekejap je..dari rumah pukul 9, 9.15 dah sampai dah Paya Indah Wetland. 

Mula-mula masuk, register dulu dekat pondok pengawal. Dia minta En Hubby isi form, no kereta, berapa orang nak masuk. Lepas tu, kitorang masuk & cari parking. Pusing-pusing, En Hubby terus parking dekat kafe terus sebab masing-masing dah lapar, nasib baik kat dalam ni memang ada kafe.  


Orang tak ramai. Mungkin sebab hari Khamis, bukan hari minggu pun. Makanan pun ok, sedap dan tak mahal. Nasi lemak telur 3, nasi goreng telur mata 1, Nescaffe O 1, Nescaffe 1, Milo Ais 2..semua sekali RM15 je..ok laa kan..Yang seronok nye, sambil makan pun ada burung merak jinak dekat je dengan kitorang makan..suasana best, tenang dan nyaman..


Lepas makan, saya pergi dekat kaunter pendaftaran, kot lah kena daftar lagi sekali. Tapi bila bagitau dah register kat pondok pengawal dan pakcik guard tu dah bagi pas kebenaran masuk letak dekat kereta, so tak payah register dah. Masuk je..FREE ok...best tak??hehe..

Sempat possing depan kaunter pendaftaran


Sini ada jugak basikal untuk disewa. Kalau sesiapa suka aktiviti lasak, boleh lah datang sini..



Lepas makan, kitorang pun start lah meneroka. Boleh bawak kereta masuk dalam. Kalau jalan kaki pun gerenti penat..huhu..So tempat pertama singgah dekat kolam hippo. Jam pun dah pukul 10, memang time makan dia laa ni. Satu kereta tolak dengan buah betik untuk bagi hippo makan.
Masa kitorang pergi, ada dua ekor hippo tengah makan rumput. Lagi dua duduk dalam kandang kata pekerja kat situ. Tak boleh letak sekali, gaduh katenya. Alkisahnya, hippo ni bermadu. Yang kat dalam kandang tu bini muda, anak sekor umur 4 tahun. Yang kitorang tengok semalam bini tua, anak baru umur setahun lebih. Suami dia dah takde kat situ. Diorang ni bergaduh sampai patah gigi...kalau manusia dah main tarik2 rambut..ini hippo main gigit2 ke ape??hehehe...Sempat bergosip pasal hippo..hihihihi...

Kenalkan , inilah Juwita dengan anak dia..Anak nya takde nama lagi..panggil baby je


Haaa..Inilah bini muda tu..Nama dia Juwita..Anak dia dah umur setahun lebih, tak ada nama lagi..pekerja kat situ panggil baby je..Juwita ni dah berumur 18tahun tau..18 tahun besar ni ek...2tan lebih berat dia..huhuhu..Obesiti ni..hahahhaa (okey..tak lawak..)

Jom lah layan gambar kitorang kat Kolam Hippo ni..





Lepas tu kitorang ke Kolam Buaya pulak. Tapi agak kecewa sebab info yang kita dapat kat internet tak sama dengan info sebenar. Pertunjukan untuk bagi buaya makan tak buat pada hari biasa. Hanya ada hari Sabtu dan Ahad je. So tak dapatlah nak tengok buaya makan. Tengok buaya berendam dan berjemur jer laa..

Banyak betul buaya kat sini. Yang kitorang nampak macam 10 ekor. tu pun dah kira banyak. Ada info yang saya baca kat internet ada lebih 40 ekor buaya dalam kolam kat sini. Tak tau laa ye ke tak..Angah macam takut-takut tengok. Besar...kalah yang dekat zoo..






Lepas tu ingat nak pergi tengok kuda, tak jumpa..sudahnya pergi menara tinjau. Aduyai..semput naik..ketaqq abisss kepala lutut..ye laa gayat kot..pegang baby lak tu naik..Angin jangan cakap laa..kuat jugak...Tapi best laa..sebab boleh tengok pandangan yang mengasyikkan dari atas..Sampai Putrajaya pun boleh nampak..



Ooo..lupe..kat sini ada gak chalet kalau nak bermalam..murah je..RM120.00..luas pun luas..kalau nak ber barbeque pun ok malam-malam. cuma orang tak ramai laa..seram gak ek kalau tak ramai..huhuhu



Ok..tu je..overall...best gak laa datang sini..Di samping FREE (hehehe) boleh puaskan hati anak-anak tengok dua binatang tadi dengan lebih dekat. Haritu pergi zoo tak dapat tengok lama badak dengan buaya ni..So, sesiapa yang rasa nak bawak anak-anak jalan-jalan cuti sekolah di samping bajet yang rendah, datang lah sini..Best..Yang penting, keterujaan anak-anak tu!hehehe..ok laa..byeee



Cerita yang pergi zoo tak review lagi kan..nanti la, kalau rajin saya cerita ye..


11 comments:

Cheq Kaq said...

seronok tengok anak-anak teruja..@Nurzakiah Hanum

Hafiz Hafizol said...

lamanya CHEQ KAQ tak update blog hehe

Hafiz Hafizol said...

lamanya CHEQ KAQ tak update blog hehe

Hafiz Hafizol said...

lamanya CHEQ KAQ tak update blog hehe

Marou Apple Hijau said...

cuti sekolah ni seronok bawka budak2 pergi tempat macam ni

Cheq Kaq said...

tu la..rasa kekok laa bila update..berhabuk semua..@Hafiz Hafizol

Cheq Kaq said...

a'aa..cuti sekolah kena datang sini..lg pun free..hehe@Marou Apple Hijau

nurul iman said...

eh best3. plan nka g sini. tak ramai orang ek?

Lea Ismail said...

tq atas maklumat.plan nak bawa anak minggu ni

Sam Stayer said...

Bespoke web development and web design!
Manufacturer websites for business - the company WebiProg offers you bespoke web development and web design of online stores based on CMS OpenCart or other platforms. You will get: custom desing, speed optimization, security patches, catalog, multilingual, multisite, connection to different payment and delivery systems, etc. Visit our website!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
HAK MILIK KEKAL CHEQKAQ@cintaitupasti.blogspot.com